IR | UV onderzoeken

De ARTIST camera is een multispectrale digitaal camera systeem ontwikkeld door Art Innovation
(www.art-innovation.nl).
De camera is zeer geschikt voor onderzoek naar ondertekeningen en visualisatie van de samenstelling en compositie van schilderijen.
De ARTIST kan ook toegepast worden bij de studie naar schildertechnieken de analyse van kleuren en pigmenten en de lokalisering van voorgaande retoucheringen. Door het draagbare ontwerp en flexibele samenstelling zijn de toepassingen van de camera zeer divers zowel in het atelier als op lokatie.

De ARTIST camera is vanuit de basis ontwikkeld voor onderzoek naar kunstobjecten. Moderne technieken als infrarood relectografie, false colour infrarood imaging, colourimetrie, fluoriscentie en ultraviolet reflectografie zijn geintegreerd in een enkel draagbaar systeem met uitgebreide documentatie en verwerkingsmogelijkheden.

IR Camera voor onderzoek op inktvraat
Artist camera tijdens IR onderzoek voor inktvraat
 

Partieel beeld van schilderij tijdens IR onderzoek
De combinatie van een grote resolutie met machine vision technieken maakt de ARTIST tot de state-of-the-art in niet-destructieve analyse en documentatie van kunstobjecten en het bied veel voordelen boven conventionele fotografische camera’s. De digitale opnames worden opgeslagen op een laptop en zijn van hoge kwaliteit. Door meerdere beelden softwarematig naadloos met elkaar te verbinden kunnen opnames van tientallen megapixels gerealiseerd worden.
 

Partieel beeld van schilderij tijdens UV onderzoek     

Het systeem is eenvoudig te installeren op locatie en kan na opstelling binnen enkele minuten gebruikt worden. De software heeft een zeer overzichtelijke en intuitieve gebruikers interface waarbinnen de gebruiker toegang heeft tot bijvoorbeeld een digitale zoom functie, het selecteren van de verschillende opname technieken en de weergave van tot wel vier opnames simultaan.