Klimaatbeheersing

Art Salvage gaat samenwerken met Van Beek ingenieurs voor het beschermen van het erfgoed volgens juiste klimatologische omstandigheden. Elk materiaal heeft zo zijn eigen klimatologische eisen, maar het belangrijkste is dat deze gegevens constant blijven. Met het concept Green box-in-box kan onder andere achterhaald worden wat de klimatologische omstandigheden zijn, waarin ons erfgoed bewaard wordt. Als deze gegevens gekend zijn, kan er vervolgens ook gehandeld worden indien dit aangepakt moet worden. Het principe is toepasbaar in een nieuwe situatie maar ook voor het optimaliseren van de huidige condities. Op deze wijze pakken we de situatie aan om op duurzame wijze de planeet proper achter te laten.

 

Wat is het concept Green Box-in-Box

Green Box-in-Box is gebaseerd op het principe van het creëren van een gecontroleerde ruimte in een bestaande ruimte waarin het klimaat op een zo duurzaam mogelijke wijze wordt gerealiseerd. Hierbij wordt met moderne technieken (warmtepompen, energieopslag, etc) de operationele kosten en de milieubelasting zo laag mogelijk te houden.

Stappenplan Green Box-in-Box

  1. Inventarisatie

Door een deskundige wordt de bestaande situatie onderzocht op bijvoorbeeld aanwezige utiliteiten en transmissieverliezen. Hiermee wordt een goed beeld verschaft van de mogelijkheden voor duurzame opslag volgens het Box-in-Box principe.

  1. Ontwerp

Op basis van gegevens en metingen wordt een ontwerp gemaakt van de Box-in-Box opslagruimte voorzien van klimaatsystemen en benodigde aanvullende gevel- of ruimte wijzigingen. Het ontwerp wordt vertaald in een programma van eisen (PvE).

  1. Realisatie

Het PvE wordt aangeboden aan uitvoerende partijen en na beoordeling in opdracht gegeven. Tijdens de realisatie worden deze partijen begeleidt door de deskundige welke zorg draagt voor het opleveren van de gewenste situatie.

  1. Bewaking

Door het aanbrengen van sensoren gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem of autonoom systeem wordt het klimaat continue bewaakt en worden afwijkingen direct waarneembaar en wordt de beheerder op de hoogte gebracht.