Beveiliging bronzen beelden in de openbare ruimte

Naast onze specialisaties in preventieve conservatieprojecten, calamiteitendiensten voor erfgoedinstellingen en Collectie HulpVerlening heeft Art Salvage nu ook hét beveiligingssysteem voor bronzen beelden: SCALP ® (SCulpture ALert Protection)

 

Veel gemeenten hebben last van diefstal van bronzen beelden. De kosten om werken weer te restaureren of te vervangen zijn vaak torenhoog, terwijl de opbrengsten voor dieven relatief laag zijn. Er zijn de afgelopen jaren allerlei oplossingen gezocht voor het beschermen van deze beelden. Tot nu toe werd deze bescherming vooral gezocht in systemen die het brons weer kunnen lokaliseren of die aangeven dat het brons inderdaad uit een bepaalde gemeente komt (dna code - en spray). Daarnaast zijn er oplossingen die zich richten op het vertragen van diefstal: bijvoorbeeld het beeld verankeren of het bevestigen van een metalen buis in het beeld welke het zagen met een slijptol bemoeilijkt.

Vanaf de start hebben wij er voor gekozen om het kunstwerk te ontzien, want iets toevoegen aan een beeld op zich is zeer onethisch en moet altijd in overleg met de kunstenaar of de erven. Art Salvage heeft SCALP nu zo geperfectioneerd dat het nu in de grond naast het kunstwerk gemonteerd kan worden, het kan bijvoorbeeld bevestigd worden aan de fundering van het kunstwerk. Bij grof geweld, zoals het gebruik van een slijptol, wordt een alarmsignaal van 110 DB geactiveerd en worden er sms en e-mailberichten verstuurd naar buurtbewoners, wijkbeheerders, meldkamers of de wijkagent.

SCALP®II

Onze recentste ontwikkeling is SCALP®II voor de beveiliging van meerdere objecten tegelijkertijd binnen een straal van 200 meter. Om meer hierover te lezen, klik op de bovenstaande link.

 

Beide systemen vragen om burgerparticipatie zodat deze meer geïnteresseerd raakt in de kunst om hem heen. Er wordt een gevoel gecreeërd van "ons beeld".

 

ENKELE REFERENTIES

Gemeente Barneveld

Gemeente Tiel

Gemeente Binnenmaas

TU Twente