Gevaarlijk erfgoed

Wanneer:
oktober 12, 2021 hele dag
2021-10-12T00:00:00+02:00
2021-10-13T00:00:00+02:00
Waar:
Trainingsruimte Art Salvage
Kon. Wilhelminahaven ZZ 19
3134 KG Vlaardingen
Kosten:
250
Contact:
Renate Roodenburg
0102489339

Onder de vernieuwde training gevaarlijk erfgoed valt de training asbest in erfgoed. Het doel van onze training is het creëren van bewustwording rond de gevaren binnen erfgoed. Wist u dat er meer gevaren waren dan enkel asbest? Denk hierbij aan toxische objecten, kwik, arseen, nitraat en zelfs radioactief materiaal!

Art Salvage wilt bewustwording creëren voor gevaarlijk erfgoed!

In deze cursus ligt ook nog steeds de nadruk op het herkennen van asbest verdacht materiaal in museale collecties. Asbest is een materiaal dat in het verleden (en soms nog in heden) vele toepassingen heeft gekend. Het is algemeen bekend dat asbest gebruikt is in de woningbouw, maar weet u ook dat het veel voorkomt in museale collecties? Zo kan asbest bijvoorbeeld gevonden worden in schilderijen, gasmaskers, tegeltableaus en filmprojectoren.

Tijdens de training zullen wij u de ins en outs meegeven rond het herkennen van potentieel gevaarlijke objecten die in uw collectie kan hebben, dan wel binnenkrijgen. Niet alleen museale collectie, maar ook wetenschappelijke en studiecollecties komen aan bod. Dankzij de ontwikkelingen in de industrie ontstaan nieuwe materialen die later schadelijk bleken voor de volksgezondheid. Die toxische stoffen kunnen ook in kunstwerken zitten, maar hoe gaan we om met deze voorwerpen? Ze maken deel uit van onze geschiedenis, onze industriële geschiedenis, maar we mogen bezoekers en onszelf niet blootstellen aan de mogelijke risico’s. Wat doe je met hedendaagse kunst in uw collectie als kunstenaars radioactief materiaal gebruiken? In het werk Trinity Cube, gebruikt Trevor Paglen een kubus met bestraald glas, afkomstig uit het besmette gebied van Fukushima. Er zijn meerdere kunstenaars geïnteresseerd in de thematiek van radioactieve straling.

In deze cursus ligt de nadruk op het herkennen van gevaarlijk erfgoed in collectie. Welke ontwikkelingen zijn gevaarlijk? Tot nu toe is er weinig onderzoek naar verricht, maar dit zal uitdagingen bieden naar de toekomst toe. Je kan namelijk als beheerder van deze collectiestukken worden blootgesteld aan deze stoffen.

Al deze uitdagingen zullen kritisch benaderd worden binnen deze training. U krijgt inzicht in de mogelijke gevaren bij collecties, hoe u deze gevaren kan herkennen, welke preventieve maatregelen best ondernomen worden voor de eigen veiligheid maar ook voor derden. Na het volgen van de cursus is de deelnemer in staat om materiaal in de collectie aan te merken als gevaarlijk erfgoed en asbest en vervolgens op de juiste manier te handelen om de veiligheid van de werknemers en bezoekes te garanderen.

Praktische informatie:

Duur: 1 dag

Data: 25 mei 2021; 12 oktober 2021

Locatie: Trainingsruimte Art Salvage (Kon. Wilhelminahaven ZZ 19, Vlaardingen)

Prijs: € 250,00 (incl. btw)

Aanmelden: 

E-mail: info.nederland@artsalvage.eu

Telefonisch: 010 – 248 93 39

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *