IR – UV onderzoek kunstobjecten

Art Salvage doet aan IR- en UV-onderzoek van kunstvoorwerpen aan de hand van de ARTIST-camera. Dit is een multispectrale digitale camera systeem ontwikkeld door Art Innovation
(www.art-innovation.nl). De camera is zeer geschikt voor onderzoek naar ondertekeningen en visualisatie van de samenstelling en compositie van schilderijen.

De ARTIST kan ook toegepast worden bij de studie naar schildertechnieken, de analyse van kleuren en pigmenten en de lokalisering van voorgaande retoucheringen. Door het draagbare ontwerp en flexibele samenstelling zijn de toepassingen van de camera zeer divers, zowel in het atelier als op locatie. Moderne technieken als infrarood reflectografie, false colour infrarood imaging, colourimetrie, fluorescentie en ultraviolet reflectografie zijn geïntegreerd in een enkel draagbaar systeem met uitgebreide documentatie en verwerkingsmogelijkheden.

De combinatie van een grote resolutie met machine vision technieken maakt de ARTIST tot de state-of-the-art in niet-destructieve analyse en documentatie van kunstobjecten en biedt veel voordelen ten opzichte van conventionele fotografische camera’s. De opnames van hoge kwaliteit worden digitaal opgeslagen. Door meerdere beelden softwarematig naadloos met elkaar te verbinden, kunnen opnames van tientallen megapixels gerealiseerd worden.

Het systeem is eenvoudig te installeren op locatie en kan na opstelling binnen enkele minuten gebruikt worden. De software heeft een zeer overzichtelijke en intuïtieve gebruikersinterface waarbinnen de gebruiker toegang heeft tot bijvoorbeeld een digitale zoom functie, het selecteren van de verschillende opnametechnieken en de weergave van tot wel vier opnames simultaan.