Nieuwe ontwikkelingen in de beveiliging van kunstwerken

Met regelmaat komen er meldingen binnen van kunstwerken die vandalisme hebben moeten ondergaan. Beelden die beklad zijn met graffiti, onderdelen die af zijn gebroken of bronzen beelden die in hun geheel verdwijnen. Afgelopen paasweekend werd er nog alarm geslagen omdat een bronzen beeld naast de sokkel zou staan. Bij aankomst bleek het beeld met grof geweld van de sokkel gebroken te zijn, vermoedelijk met behulp van een auto en trekbanden. Ook hadden de daders gepoogd een beeld verderop van de sokkel te trekken, al was deze actie onsuccesvol. Het moge duidelijke zijn dat kunstwerken altijd het gevaar lopen beklad, vernield of zelfs gestolen te worden. Zodoende heeft Art Salvage besloten zich toe te leggen op de ontwikkeling van beveiligingssystemen voor kunstwerken.

   

     Beeld zonder graffiti                       Beeld met graffiti                     Uit grond getrokken sokkel               Nieuw ingebouwde SCALP 10                                    

Art Tag

De Art Tag is een beveiligingssysteem dat door zijn bescheiden afmetingen (L. 74 x B. 28 x H. 21 mm) geschikt is voor zowel grote als kleine kunstobjecten zoals schilderijen en sculpturen. De Art Tag detecteert beweging en verstuurt vervolgens sms’jes en/of e-mails naar de gewenste contactpersonen. De Art Tag zal ook via het LORA-netwerk haar locaties, tot op 10 meter nauwkeurig en op gekozen intervals doorsturen. Het bewegingsalarm kan worden ingesteld, als ook een GeoFence. Geofencing is het virtueel afbakenen van een geografisch gebied waarbij een software een melding geeft als de tag een virtuele grens binnengaat of verlaat. Wordt dit geïnstalleerd op een kunstwerk, dan wordt er alarm geslagen indien het object zijn plaats verlaat.

 

Art Tag 2

De Art Tag 2 werkt op gelijkaardige wijze als de originele Art Tag, maar werkt met GPS in plaats van LORA. De doorgegeven locaties van de tag zijn hierdoor nauwkeuriger. De bewegingssensor zorgt er wederom voor dat er meldingen verstuurd worden bij trillingen. De Art Tag kan bijvoorbeeld bij een schilderij aan het spieraam bevestigd worden en achter een achterkantbescherming verborgen worden.

 

Art Tag 3

De Art Tag 3 is het kleine broertje van de Art Tag. Deze TAG geeft iedere 4 uur een locatie. Door het kleine formaat (L. 30 x B 30x H. 15 mm) kan de art TAG 3 bijvoorbeeld bij een schilderij aan het spieraam bevestigd worden en achter een achterkantbescherming verborgen worden.

 

SCALP  10

Art Salvage kiest er al vanaf het eerste SCulpture ALert Protection (SCALP)-systeem voor om het uiterlijk van het kunstwerk zelf te ontzien. Een ingreep aan een beeld is namelijk onetisch en moet steeds gebeuren in overleg met de kunstenaar of de erfgenamen. Daarom wordt ervoor geopteerd om de beveiliging ofwel in de sokkel aan te brengen of in de grond aan de fundering van het kunstwerk.

SCALP 10 reageert op trillingen, die aangeven dat men het beeld probeert te stelen of vernielen. Wanneer het systeem iets dergelijks detecteert, wordt een alarmsignaal van 110 DB geactiveerd en een melding verstuurd naar een platform. Vanuit dit platform worden er sms’en en/of e-mailberichten verstuurd naar de aangesloten bedrijven (bijvoorbeeld beveiligingsbedrijven), instanties (zoals gemeenten, politie) en personen (bijvoorbeeld de bewoners in een wijk waar een beeld staat). Het is ook mogelijk om de gevoeligheid en geluidsniveau van SCALP 10 aan te passen naar behoefte.

De SCALP 10 Plus is een combinatie van zowel het SCALP 10 systeem als de Art Tag 2, zodat ook de locatie van het beeld met behulp van GPS in het oog gehouden kan worden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *