Collectie hulpverlening (CHV)

Collectiehulpverlening (CHV) wordt ingezet als eerste hulp aan de collectie in het geval van een incident. CHV is specifiek gericht op de collectie, in tegenstelling tot BHV (bedrijfshulpverlening), welke is gericht op de veiligheid van de mens. Het wordt elke collectiebeherende organisatie aangeraden om een CHV-plan op te stellen. U kunt het hele plan uitbesteden aan onze ervaren conserveringsadviseur. Wij raden u echter aan om één of meerdere werknemers mee te laten werken omdat het plan vooral goed werkt bij betrokkenheid vanuit de organisatie. Daarnaast bieden we ondersteunende diensten zoals CHV-trainingen en CHV-kits. 

In een CHV-plan staan de procedures en handelingen die door medewerkers moeten worden ingezet bij een incident of calamiteit. Er wordt voor elke soort calamiteit (bijv. brand, water of vandalisme) bepaalt wat het risico is. Per soort calamiteit of objectsoort worden specifieke richtlijnen vastgelegd. Ook wordt een prioriteitenlijst voorzien voor wanneer een evacuatie van de collectie nodig is. In het plan wordt tevens vastgelegd welke medewerkers in het CHV-team zitten. 

In het CHV-plan wordt bepaald welke medewerkers (meestal op het gebied van beheer en behoud) ter plaatse zullen komen wanneer er een incident heeft plaatsgevonden. Deze medewerkers zijn getraind op het handelen bij calamiteiten zodat verdere schade wordt voorkomen. Om ervoor te zorgen dat uw medewerkers de benodigde kennis in huis hebben verzorgen wij CHV-trainingen voor het hele team. Het is niet voor elk museum haalbaar om een getraind team in huis te hebben. Het is daarom ook mogelijk om deze taken geheel of gedeeltelijk aan Art Salvage uit te besteden.

CHV-kits zijn een hulpmiddel bij het bestrijden onvoorziene gebeurtenissen. Deze kit bestaat uit verschillende modules met materialen die u in staat stellen om zelf adequaat te reageren bij een noodgeval. De kit kan worden gebruikt bij kleine calamiteiten of als “eerste hulp” waarna verdere stappen worden genomen. De kits bestaan uit losse modules die op een karretje met wieltjes op elkaar gestapeld zijn. Het is dus gemakkelijk om modules toe te voegen wanneer dit gewenst is. De kits zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig in gebruik zijn en u voorzien van alle benodigdheden omtrent uw eigen veiligheid en die van de collectie. In de kit vindt u tevens een calamiteiten poster die u op een strategische plek kunt ophangen. Hierop wordt kort vermeld wat u vooral wel en niet moet doen bij specifieke calamiteiten. 

Algemene CHV-kits* 

  1. Basis CHV-kit

  2. Basis plus CHV-kit

  3. Uitgebreide CHV-kit 

Modules ter aanvulling van de CHV-kit* 

  • Anti-graffiti 

  • Corona

  • Chemicaliën 

  • Stof 

  • Water 

  • Ongedierte en schimmel

* Voor meer info over de inhoud van de kits kunt u mailen naar info@artsalvage.eu
 

Maak kennis met onze experts

Een greep uit ons werk