Portfolio

Beveiliging van Kunstwerken | De Art Tag

jan 2022

Met regelmaat komen er meldingen binnen van kunstwerken die aangetast zijn wegens vandalisme of diefstal. Beelden die beklad zijn met graffiti, onderdelen die zijn afgebroken of bronzen beelden die in hun geheel verdwijnen. Het moge duidelijk zijn dat kunstwerken altijd het gevaar lopen om beklad, vernield of zelfs gestolen te worden. Zodoende heeft Art Salvage besloten zich toe te leggen op de ontwikkeling van beveiligingssystemen voor kunstwerken.

Er zijn de afgelopen jaren allerlei oplossingen gezocht om kunstwerken zowel in binnenruimten als in de openbare ruimte te beveiligen tegen diefstal en vandalisme, waaronder bijvoorbeeld rvs-constructies in het beeld of track & trace methoden. Geen van deze beveiligingsmethoden kunnen echter voorkomen dat er schade aan de kunstwerken ontstaat. Om dit probleem het hoofd te bieden houdt Art Salvage zich al sinds 2011 bezig met het beveiligen van kunstwerken voor diverse gemeenten in Nederland en zijn wij onvermoeibaar de methode blijven ontwikkelen om deze nog compacter te maken zonder daarbij in kwaliteit en betaalbaarheid te boeten.

Daarom presenteren wij u vol trots het resultaat van deze zoektocht, namelijk de allernieuwste Art Tag, die erop gericht is om preventief beschadiging te vermijden. 

Wilt u graag uw kunstwerken beveiligen?

De Art Tag is ontwikkeld om uw kunstwerken te beveiligen en preventief beschadiging te vermijden en is geschikt voor zowel grote als kleine kunstobjecten zoals schilderijen en sculpturen. Deze nieuwe Art Tags zullen door hun bescheiden afmetingen zo goed als onzichtbaar zijn en brengen geen schade toe aan het kunstwerk. Dankzij het alarmsignaal dat afgaat wanneer er trillingen worden waargenomen kan diefstal en vandalisme worden voorkomen en ontmoedigd. De Art Tag detecteert beweging en verstuurt vervolgens sms’jes en/of e-mails naar de gewenste contactpersonen.

De Art Tag weergeeft haar locaties via het LORA-netwerk waardoor objecten opgespoord kunnen worden tot op 30 meter nauwkeurig. Het bewegingsalarm kan worden ingesteld, als ook een GeoFence. Geofencing is het virtueel afbakenen van een geografisch gebied waarbij software een melding geeft als de Art Tag een virtuele grens binnengaat of verlaat. Wanneer er bijvoorbeeld bij een schilderij een Art Tag aan het spieraam bevestigd is, dan wordt er alarm geslagen wanneer deze zijn plaats verlaat.

Art Salvage kan u ook adviseren over de plaatsing van de Art Tag om het uiterlijk van het kunstwerk te ontzien. Een ingreep aan een beeld is namelijk onethisch en moet steeds gebeuren in overleg met de kunstenaar of erfgenamen. Vaak wordt ervoor geopteerd om de beveiliging te verbergen in een sokkel of in de grond aan de fundering van een kunstwerk.

Specificaties en voordelen:

Als klant beschikt u over software die u in staat stelt om van de volgende features van de Art Tag gebruik te maken:

Tracker mogelijkheid tot volgen binnen en buiten locaties

•          Klein van formaat, L. 74 x B. 28 x H. 21 mm

•          De Art Tag is oplaadbaar

•          Gemakkelijk in te bouwen

•          Geo Fencing (Incl. alarmmeldingen via SMS of e-mail)

•          Instellen bewegingsalarm (Incl. in- en uitschakeling)

•          Voorzien van automatisch alarm met knipperfunctie ledlamp

•          Instellen waarschuwingsadressen

•          Connectie status met het basisstation weergeven

•          Connectie status met het LORA-netwerk weergeven. (LORA is een platform waar een onbeperkt hoeveelheid gebruikers aan toegevoegd kunnen worden)

•          Naast de Art Tag  is er ook een Art Tag - E waarbij de E staat voor environmental en is onze datalogger die de relatieve vochtigheid, temperatuur, licht (lux) en luchtdruk meet. 

De nieuwe Art Tag is de ideale oplossing om uw kunstwerken te beveiligen, zowel binnen en buiten als op transport. Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen over onze Art Tag? Neem gerust contact met ons op via info.nederland@artsalvage.eu.

Het project in beeld