Imaging Techniques

Artist Camera

Schilderijen en andere kunstwerken met afwerklagen geven aan het blote oog alleen prijs wat er aan de oppervlakte te zien is. Wanneer we iets dieper de lagen in duiken wordt er een schat aan informatie zichtbaar. Met de Artist Camera ontwikkeld door Art Innovation te Enschede, wordt het onzichtbare zichtbaar gemaakt.

De Artist Camera biedt de mogelijkheid om in onze studio of in-situ non-invasief onderzoek te verrichten naar de eigenschappen van kunstwerken. De software heeft een intuïtieve gebruikersinterface waarmee de camera eenvoudig bedient kan worden. Binnen afzienbare tijd kunnen verschillende hoge kwaliteit afbeeldingen worden gemaakt middels de verschillende toepassingen. 

Zoals veel multispectrale camera’s gebruikt de Artist Camera een filterwielbenadering om beelden van verschillende banden van het elektromagnetische spectrum vast te leggen. Zeven glasfilters worden gebruikt in het gemotoriseerde filterwiel dat voor een monochrome CMOS-imager met 2 of 5 megapixels wordt geplaatst. Op deze manier kunnen spectrale banden van 300-400 nm (UV), 400-500 nm (blauw), 500-600 nm (rood), 400-700 nm (zichtbaar), 700-1100 nm (IR) en 1000-1100 nm (IR) worden vastgelegd door de camera.

De verschillende golflengten die worden opgevangen bij UV-, zichtbare en IR-frequenties bieden een schat aan informatie over de schilderijen zelf. Door deze te verlichten met een UV-lichtbron, kunnen UV-reflecterende beelden de oppervlaktestructuur van het schilderij onthullen, aangezien het UV-licht voornamelijk wordt gereflecteerd vanaf het bovenoppervlak of van de vernislaag die vaak wordt gebruikt om de verf te bedekken. Als alternatief, wanneer de camera wordt uitgerust met een UV-blokkerende filter en UV-verlichting wordt gebruikt, zullen UV-fluorescentiemetingen de verdeling van pigmenten over een schilderij of object laten zien. Door kleuren- en fluorescentiebeelden te vergelijken, kunnen wij visualiseren waar specifieke retouches aanwezig zijnAan de andere kant van het elektromagnetische spectrum kunnen vastgelegde IR-beelden informatie onthullen over de onderliggende verflagen of paneelcondities van het schilderij. Door gebruik te maken van het breedspectrum halogeenverlichting, die een groot IR-spectraal gehalte hebben, kunnen kleurenafbeeldingen en IR-afbeeldingen worden vergeleken.

Door schilderijen te verlichten onder halogeenverlichting, kan de Artist-camera ook in een IR-modus met valse kleuren worden gebruikt.Om dit te bereiken, worden eerst rode, groene, blauwe en IR-beelden vastgelegd door de camera. Terwijl de blauwe component buiten beschouwing wordt gelaten, worden de groene, rode en IR-beelden gecombineerd om een samengesteld IR-beeld met valse kleuren te vormen. Dit resulteert in een afbeelding met extra contrast waarin eventuele ondertekeningen gemakkelijker kunnen worden gevisualiseerd.

De combinatie van een grote resolutie met vision technieken maakt de ARTIST tot de state-of-the-art in niet-destructieve analyse en documentatie van kunstobjecten en biedt veel voordelen ten opzichte van conventionele fotografische camera’s. De opnames van hoge kwaliteit worden digitaal opgeslagen. Door meerdere beelden softwarematig naadloos met elkaar te verbinden, kunnen opnames van tientallen megapixels gerealiseerd worden.

Toepassingen

De Artist Camera kan worden ingezet voor zowel materiaal-technisch als cultuurhistorisch onderzoek. Zo kan het UV-licht worden gebruikt om de structuur van de verflaag en oude retouches zichtbaar te maken. Daarnaast is het mogelijk om infrarood belichting toe te passen. Hiermee kunnen onderliggende verflagen of de drager worden ontsloten. Infrarood kan ook worden toegepast in false colour modus. Hierbij wordt een beeld gemaakt met niet-natuurlijke kleuren waardoor bepaalde contrasten kunnen worden waargenomen.

Non-destructieve Analyses 

Onderstaande technieken kunnen ingezet worden voor het (voor-) onderzoek, het vaststellen van schades en de documentatie van kunstvoorwerpen:

  • VIS (Visible Photography front (VIS) and Back (BCK)) - Geeft de actuele beelden van een schilderij weer en zal dienen als vergelijkingsgrond voor de andere Multi spectrale beelden.

  • Scheerlicht - Documenteert nauwgezet craquelures, verlies van picturale laag en biedt inzichten in de verftechniek, zoals borstelsporen en gebruikte instrumenten.

  • UVF (Ultraviolet Fluorescence) - Identificeert oude en nieuwe vernislagen en laat toe zo de originele vlakken van de retouches te onderscheiden (Artist Camera).

  • UVR (Ultraviolet Reflected) - Brengt vervaagde inkten en prints in kaart (Artist Camera).

  • IRFC (Infrared False Colour) - Laat toe om een schatting te maken van de relatieve hoeveelheid retouches (Artist Camera).

  • IR Image (Infrarood Image) - Kan informatie onthullen over de onderliggende verflagen of paneelcondities van het schilderij. Door gebruik te maken van breedspectrum halogeenverlichting, die een groot IR-spectraal gehalte hebben, kunnen kleurenafbeeldingen en IR-afbeeldingen worden vergeleken.

  • Hoge resolutie beelden/Museale digitaliseringen - Dankzij onze partner kunnen wij u het digitaliseren van 2D en 3D aanbieden in alle resoluties tot extreem hoog. Schilderijen kunnen vrijwel op elke plek worden opgenomen, zelfs als een schilderij heel hoog hangt.
    Het grote voordeel van een extreme resolutie is dat je er alles mee kunt doen, van een sterke deelvergoting zonder verlies in scherpte tot het rondkijken in een schilderij middels een videofilm.

Maak kennis met onze experts

Multispectrale Beeldvorming

Een greep uit ons werk